Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Unizo : 'Aantal jonge ondernemers in Vlaanderen met 30 procent gestegen op 5 jaar tijd'

Unizo

Het aantal zelfstandigen in Vlaanderen dat maximaal 29 jaar oud is, is tussen 2016 en 2021 met 29,5% toegenomen. Op vijf jaar tijd evolueerde de populatie van tieners en twintigers met een zelfstandigenactiviteit van 70.100 naar 90.800. 

De instroom van jong ondernemersbloed gaat de voorbije jaren dus in crescendo.

Een deel van deze verklaring ligt bij het statuut student-zelfstandigen. Sinds 1 januari 2017 kunnen studenten die een zelfstandige activiteit uitoefenen het statuut van student-zelfstandige aanvragen.

Dit statuut zit duidelijk in de lift: jaarlijks komen er zo’n 800 student-zelfstandigen bij in Vlaanderen en tussen 2017 en begin 2022 steeg hun totale aantal met 89%: van 3.541 tot 6.697 in Vlaanderen (bron: RSVZ). 

Ook Nick Haverals van Purple Panda is gestart als student ondernemer: “ In mijn 3de bachelor Ingenieur studies heb ik via een studentenproject een micro-onderneming Tri-Mark kunnen opstarten. Dit heeft het ondernemersvuur aangewakkerd en 2 jaar later zijn we dan gestart met Uni-Cycle, een fietsverhuurdienst voor Erasmus studenten die voor korte periode naar Antwerpen komen.”

Voor Nick Daelman van KLEIR Antwerp zit de zin naar ondernemen er zelfs al in van tijdens zijn jaren in de scouts: “Ik heb samen met mijn medevennoot een tijd samen in de scouts gezeten. Ons ondernemersverhaal is eigenlijk gestart uit schrik om in een zwart gat te vallen. Ondernemen was iets dat ons allebei sowieso al interesseerde. We zijn dan beginnen brainstormen en zo bij KLEIR uitgekomen.”

Carl Van Dyck:  “Het is duidelijk dat jonge mensen de laatste jaren beter hun weg vinden naar het ondernemerschap. Dat is een goed signaal.  Heel wat jongeren die vroeger voor een carrière in een traditioneel bedrijf zouden hebben gekozen, kiezen vandaag voor een startup. De drempel om te ondernemen is duidelijk lager geworden.

Sinds de nieuwe vennootschapswetgeving zijn er bijvoorbeeld geen kapitaalvereisten meer om een besloten vennootschap op te richten. De lage rente van de voorbije tien jaar droeg bij tot een vlotte financiering. Daarnaast werden specifieke financieringsinstrumenten zoals de winwinlening populairder de laatste jaren."

Laura Grillo van vegan koffiebar Vegateau heeft na haar opleiding orthopedagogie eerst enkele jaren gewerkt als jongerenbegeleider en verkocht in bijberoep haar vegan taarten via een kleine webshop. Wanneer de vraag groter werd heeft ze een keuze moeten maken en daarvan heeft ze nog geen dag spijt van: “Vegateau is nu groter dan we hadden durven dromen en baten we nu een succesvolle zaak uit. Zo mochten we in december de prijs van 2e beste vegan koffiezaak in België in ontvangst nemen.”

UNIZO zet zelf ook sterk in op in jong ondernemerschap.

Carl Van Dyck: “Naast een uitgebreid aanbod van begeleidingen en een starterswerking steunt UNIZO ook de projecten ‘Plankgas’ en ‘Step-up’ om jonge ondernemersskills te laten groeien.

Ook Grillo volgde een aantal begeleidingen alvorens te starten: “Voor ik wilde starten heb ik een 3-delige cursus gevolgd bij UNIZO rond het zoeken van de correcte doelgroep, het maken van een businessplan en een financieel plan.  Zonder deze cursus en de tools die me toen zijn aangereikt had ik het veel moeilijker gehad.”

Haverals: “Als ondernemer word je voor de leeuwen gegooid en moet je vanalles leren waar je op de schoolbanken nooit iets over hoorde. Denk maar aan het opstarten van een onderneming en sociale bijdragen gaan betalen voor je medewerkers. De beste ondernemerschool is nog altijd het te doen maar het is fijn te weten dat het mogelijk is om je te laten begeleiden door organisaties met kennis van zake zoals UNIZO, Takeoff Antwerp of Sinc”

Wanneer we onze jonge ondernemers vragen welke tip ze hebben voor andere jongeren die (willen) ondernemen dan is hun antwoord steevast ‘netwerken’:

Daelmans: “Ik snap dat het soms een grote drempel is om met wildvreemden te gaan praten, dat is eerlijk gezegd ook niet altijd mijn favoriete bezigheid, maar ik merk wel dat het meer dan vaak iets oplevert. Je leert iets bij van iemand, of je leert net iemand kennen waar je mee kan samenwerken.”

Ook voor Grillo geeft netwerken een extra ondersteuning in haar ondernemerschap: “In je eigen omgeving bots je soms op weerstand door mensen die niet staan achter wat je doet. Risico’s horen bij het leven. Ik heb de stap gewaagd omdat ik wist dat ik er spijt van zou hebben als ik het niet gedaan zou hebben.

Het is zo inspirerend om te kunnen sparren met andere ondernemers, ideeën uit te wisselen, maar ook samen te zitten over de moeilijkheden rond ondernemen. Je staat er uiteindelijk niet alleen voor en inititatieven zoals YEA! by UNIZO versterken dat gevoel”.  Foto's Nick Daelmans/ Jelle Jansegers UNizo/NNieuws.

 

Unizo

Unizo

Unizo

Deel dit artikel